• Μεγάλα γράμματα
  • Κανονικά γράμματα
  • Μικρά γράμματα

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΤΟΥ 1822 (Βίντεο-Φωτο/κο υλικό)

E-mail Εκτύπωση PDF

 

imagioymhnasgaghthschiou2

Την 30η Απριλίου ε.ε. ετελέσθηκε παρουσία του Εξοχοτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, υπέρ των σφαγιασθέντων κατά την μεγάλη σφαγή της Χίου, την Μ. Εβδομάδα του 1822 από τους Οθωμανούς Τούρκους.

Μετά ο πέρας της τελετής ο κ. Πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο Ι. Παρεκκλήσιο της Ι. Μονής, μπροστά στα ιερά οστά των Μαρτύρων της Χιακής γης, οι οποίοι απετέλεσαν ορόσημο γενναιότητας, ανδρείας καί θυσίας «υπέρ Πίστεως και Πατρίδος».

Τρείς χιλιάδες περίπου Χιώτες εσφάγησαν χωρίς έλεος, μεταξύ των οποίων και ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου π. Ιάκωβος Μαύρος, ενώ κοινωνούσε τους μελλοθανάτους των Αχράντων Μυστηρίων, ο δε Ηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Θεοδόσιος Λουφάκης ανεσκολωπίσθη στο κοντάρι της Αναστάσεως. Να σημειωθεί επίσης ότι κατά την φοβερή αυτή περίοδο δεν γλύτωσαν και τα παιδιά κάθε ηλικίας, ακόμα και νεογέννητα, λείψανα των οποίων φυλάσσονται στο οστεοφυλάκιο της Μονής ως τα πολυτιμότερα όλων.

Τέλος εκτός απ’ τον Εξοχότατο  Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρέστησαν ο Υφυπουργός εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανωλάκης, η Περιφερειάρχης Βορίου Αιγαίου, όπως η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Θεοσώστου και μαρτυρικής Μητροπόλεως.

Φωτο/κο υλικό: 1) ιστότοπος Ι. Μητροπόλεως. 2) politischios.gr (Α, Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ)

Βίντεο alithia.gr

Χάρτης της νήσου Χίου
 

map2  

Χίος το Αγιονήσι ( Μέρος 1ο )

Χίος το Αγιονήσι ( Μέρος 2ο )

Χίος το Αγιονήσι ( Μέρος 3ο )

Βρίσκεσθε εδω: ΤΟΜΕΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Εκκλησιαστικές ειδήσεις ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΤΟΥ 1822 (Βίντεο-Φωτο/κο υλικό)