ΟΜΗΡΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ (6 – 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012) ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

euroclassica_2012ΟΜΗΡΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ (6 – 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012)

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

___________________

Ευχαρίστως ανακοινώνουμε σε όλους όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εργασίες του ετήσιου παγκόσμιου συνεδρίου της EUROCLASSICA – ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ότι η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Τη Κυριακή 8-7-2012 θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πρώτο βυζαντινό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βασιλείου ( στον Δημοτικό Κήπο). Η επίσημη έναρξη του συνεδρίου θα λάβει χώραν στο Ομήρειον την ίδια ημέρα 11:00 π.μ. και θα ομιλήσει στις 12:00 μ. ο Διευθυντής Ομηρικών Σπουδών, Τμήματος φοιτητών, πρώτος Πρόεδρος και ιδρυτικόν μέλος της EUROCLASSICA, Καθηγητής και Κοσμήτωρ του Πανεπιστημίου του Lancaster, κ. John Thorley. Γεύμα θα παραθέσει στους συνέδρους ο κ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το απόγευμα από τις 6:15 έως 8:00 θα ομιλήσουν: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, κ.κ. Μάρκος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θεοδόσιος Πελεγρίνης, η Ψυχολόγος, κ. Μαρία Ν. Φράγκου. Επίσημο δείπνο θα παραθέσει στους συνέδρους η κ. Αγγελική Ν. Φράγκου στα Καρδάμυλα και θα παρουσιάσουν μουσικοχορευτικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα εικοσιπέντε περίπου φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την καθοδήγησιν των Καθηγητών της Μουσικής και χορών. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει χορούς και τραγούδια Χίου και Κύπρου.

Την Δευτέρα 9-7-2012 οι σύνεδροι θα ταξιδεύσουν στις Οινούσσες ως φιλοξενούμενοι του Δήμου Οινουσσών. Θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις στο Ναυτικό Μουσείο, στη Ναυτική Ακαδημία και Ναυτικό Λύκειο, προσκύνημα στον Άγιο Νικόλαο και στη Μονή Οινουσσών και θα λάβουν χώραν μαθήματα και διαλέξεις στη Ναυτική Ακαδημία Οινουσσών. Ομιλήτριες: Μαρία Δαφαράνου, Homer's hospitality, Όμηρος και φιλοξενεία. Δρ. Μαρία Γιατράκου, Homer's influence on the Kavafis poetry, επίδραση του Ομήρου στην Καβαφική ποίηση. Γεύμα θα προσφερθεί στους συνέδρους από τον Δήμαρχο Οινουσσών. Θα γίνουν αναγορεύσεις επιτίμων δημοτών Οινουσσών, απονομή τιμών και διακρίσεων από μέρους της EUROCLASSICA – ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ και θα παρουσιάσουν μουσικοχορευτικό πρόγραμμα στην Πλατεία Ναυτοσύνης Οινουσσών. Δείπνο στην Στρατιωτική Λέσχη Χίου.

Την Τρίτη 10-7-2012 θα λάβουν χώραν οι εργασίες του συνεδρίου στο Ομήρειον καθ' όλην την ημέραν. Οι ομιλητές της Τρίτης θα είναι οι: Jang Saobo και Zhang Zie εκ Κίνας, η κ. Manana Khomeriki, απόγονος των Ομηρίδων από την Τιφλίδα Γεωργίας, ο Λέκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, ο Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γεώργιος Στείρης, ο Δρ. Ιατρικής, κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, η Δρ. Αθηνά Ζαχαρού – Λουτράρη, θα κάνει παρουσίαση του Αρχαιολογικού χώρου του Εμπορειού με ιστορία 7000 χρόνων και το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στην Ιερά Μονή των Αγίων Πατέρων αφού προηγουμένως ξεναγηθούν οι σύνεδροι στο Ιερόν Σπήλαιον από τον Ηγούμενον της Μονής. Γεύμα θα προσφερθεί από την Ιερά Μονή σε όλους τους συνέδρους. Το απόγευμα θα λάβουν χώρα ομιλίες της Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Στέλλας Γεωργαλά – Πριοβόλου, της Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μαρίας Βουτσινού – Κικίλια, του Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Salamanca Ισπανίας, κ. José Antonio Fernandez Delgado, της Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου της Ισπανίας, κ. Francisca Pοrdoningo Pardo. Το βράδυ μετά από τις εισηγήσεις θα γίνει αναγόρευση επιτίμων δημοτών Χίου, ομιλία στη Δασκαλόπετρα από την Δρ. Αθηνά Ζαχαρού – Λουτράρη σχετικά με τη παρουσία του Ομήρου στη Χίο κατά την εκατονταετηρίδα 1912 – 2012, ομιλία του Καθηγητού Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ανδρέα Βοσκού. Θα παρουσιάσουν μουσικοχορευτικό πρόγραμμα οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου και θα παραθέσει δέιπνο στο ξενοδοχείον «Pearl Bay» η Κοινότητα Πολιτιστικών Ομηρούπολης.

Την Τετάρτη, 11-7-2012 οι σύνεδροι θα επισκεφθούν τα Μαστιχοχώρια, τα Μεσαιωνικά χωριά και τον Αρχαιολογικό χώρο Εμπορειού. Θα λάβουν χώρα διαλέξεις και μαθήματα στο πολιτιστικό κέντρο Πυργίου και στο Δημοτικό Σχολείο Πυργίου. Ομιλήτριες: η Φιλόλογος Παρασκευή Ποταμούση και η Δρ. Μαρία – Ελευθερία Γιατράκου. Ακολουθεί γεύμα στη Στρατιωτική Λέσχη. Το απόγευμα ομιλητές θα είναι: ο Ακαδημαϊκός, Κων/νος Σβολόπουλος, ο Δρ. Αντώνιος Μακρινός και θα γίνει επιστημονική παρουσίαση από την Δρ. Αθηνά Ζαχαρού - Λουτράρη, όσον αφορά το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου. Δείπνο θα παραθέσει στους συνέδρους το Σώμα Οδηγών Χίου.

Την Πέμπτη, 12-7-2012 οι σύνεδροι θα επισκεφθούν, ως είθισται τη Βιβλιοθήκη «ΚΟΡΑΗ», το Αρχαιολογικό Μουσείο, τη Νέα Μονή, τον Ανάβατο, τα Αυγώνυμα. Γεύμα θα παραθέσει στο «Κουκουνάρειον» η Ιερά Μητρόπολις Χίου. Το απόγευμα οι σύνεδροι θα επισκεφθούν τη Βολισσό και θα μεταβούν στην Αγία Μαρκέλλα. Ακολουθεί δείπνο στη Στρατιωτική Λέσχη.

Τη Παρασκευή, 13-7-2012 θα ομιλήσουν το πρωί: ο Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Βασίλης Κέκης, ο κ. Στέλιος Καράβολος, η κ. Νίκη Σκαρβέλη και η ερευνήτρια της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Αλεξάνδρα Ροζοκόκη, ο ερευνητής της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Ιωάννης Δεληγιάννης, ο Καθηγητής της Βυζαντινής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αντώνιος Παναγιώτου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα ομιλήσουν: η ιατρός – ερευνήτρια Δρ. κ. Ειρήνη Σαρόγλου – Τσάκου, ο Δρ. κ. Αναστάσιος Τριπολίτης, η κ. Μαριέλλα Βαρώνη. Στη συνέχεια θα παρουσιάσουν μουσικοχορευτικό χορόδραμα στην επίσημη μεγάλη αίθουσα του Ομηρείου (ισόγειον), οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου. Θα παρίστανται ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνισμού. Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα παραθέσουν δείπνο στους συνέδρους οι αδελφές Μάρω Ξυλά και Φωτεινή Ξυλά – Φαφαλιού.

Το Σάββατο, 14-7-2012 το πρωί θα παρουσιάσουν τις ανακοινώσεις τους οι: Χαρίκλεια Μαγκλάρα και η Ευαγγελία Μελαχρινούδη, η κ. Τζένη Συρρή – Χανάκη, ο κ. Ελευθέριος Παπαϊωάννου. Στη συνέχεια οι σύνεδροι θα επισκεφθούν το Ναυτικό Μουσείο Πατέρα. Ακολουθεί γεύμα στη Στρατιωτική Λέσχη. Το απόγευμα θα είναι ελεύθερο για το τμήμα Καθηγητών ενώ θα συνεχισθούν τα μαθήματα στα τμήματα φοιτητών της Νέας Ελληνικής γλώσσας. Παράθεση δείπνου στη Στρατιωτική Λέσχη.

Την Κυριακή θα λάβει χώραν η επίσημη λήξη των εργασιών του συνεδρίου στο Ομήρειον, 11:00 π.μ. Θα προηγηθεί ο δημόσιος προφορικός διαγωνισμός των φοιτητών υπό την Δ/νση του Καθηγητού John Thorley. Θα γίνει απονομή τιμών και βεβαιώσεων παρακολούθησης σε όλους τους συνέδρους. Θα δοθούν επίσης εκλεκτές εκδόσεις. Το μεσημέρι θα παραθέσει γεύμα στους συνέδρους το «ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΥ». Το απόγευμα οι σύνεδροι θα ετοιμαστούν για το ταξίδι της επιστροφής στην πατρίδα τους με την δυνατή ευχή να μην αργήσει το «νόστιμον ήμαρ» στο νησί του Ομήρου, το οποίο προαναγγέλεται ότι θα πραγματοποιηθεί, συν Θεώ, το επόμενο καλοκαίρι, από 7 – 16 Ιουλίου 2013.

Εκ της EUROCLASSICA – ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ


Εκτύπωση   Email