ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

IERASYNODOS

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Δ/νσις : Ἰωάννου Γενναδίου 14 – 115 21, Ἀθῆναι

Τηλ. 210-72.72.204, Fax 210-72.72.210, e-mail:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Aθήνησι 25ῃ Iουλίου 2018

        Πρωτ. 3554

Aριθμ. 

        Διεκπ. 1606

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 2994

 

Προς

το Χριστεπώνυμον Πλήρωμα

της Εκκλησίας της Ελλάδος

 

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατώδυνος εκ των προσφάτων δεινών των πυρκαϊών, οι οποίες έπληξαν με ιδιάζουσα σφοδρότητα την Ανατολική και Δυτική Αττική, καθώς και άλλες περιοχές της Πατρίδος μας, απευθύνεται με αισθήματα συμπαθείας και παραμυθίας προς τον ευσεβή Ελληνικό Λαό, εξαιρέτως δε προς τους πληγέντες από την φοβερή αυτή καταστροφή.

Η Ιερά Σύνοδος εκφράζει την συμμετοχή της στον πόνο και την οδύνη των οικείων των θυμάτων και δέεται όπως ο ελεήμων Κύριος αναπαύση εν χώρα ζώντων τις ψυχές των βιαίως τεθνεώτων. Ορίζει δε, κατά την προσεχή Κυριακή 29η Ιουλίου ε.έ., να πραγματοποιηθεί σε όλους τους Ιερούς Ναούς των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επιμνημόσυνος Δέησις υπέρ της αναπαύσεως των ψυχών των υπό του πυρός μαρτυρικώς τελειωθέντων.

Ταυτοχρόνως, η Ιερά Σύνοδος εύχεται εκτενώς και υπέρ της, παρά του Φιλανθρώπου Θεού της αγάπης, ενισχύσεως των νοσηλευομένων, προς τον σκοπό της ταχείας αποκαταστάσεως της υγείας των, ενώ δηλώνει την συμπαράστασή της προς τον ανθρώπινο πόνο όλων εκείνων οι οποίοι υπέστησαν σοβαρές συνέπειες εκ της μεγάλης καταστροφής και ζητεί από την Ελληνική Πολιτεία να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για την ανακούφιση όλων των πληγέντων. Προς ενίσχυση, μάλιστα, του έργου αυτού, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος έθεσε ήδη την οργάνωση «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στην διάθεση της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως.

Εκ παραλλήλου, η Ιερά Σύνοδος εκφράζει τις θερμότατες ευχαριστίες της προς τα μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού, των Σωμάτων Ασφαλείας, του φιλοχρίστου Στρατού, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αλλά και προς όλους γενικώς τους εθελοντές, οι οποίοι με πνεύμα αυτοθυσίας και συναντιλήψεως ευρέθησαν από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα της πυρκαϊάς για να παράσχουν κάθε βοήθεια, ευχομένη να έχουν την παρά του Θεού ενίσχυση και ευλογία στη ζωή και τα καλά τους έργα.

Επί πλέον, παρακαλεί και προτρέπει ώστε, σε κάθε Ιερά Μητρόπολη, κατά την έμφρονα ποιμαντική κρίση του οικείου Ιεράρχου, να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση των πυροπαθών. Επειδή, μάλιστα, υπάρχει μεγάλη ανάγκη αίματος, η Ιερά Σύνοδος απευθύνει έκκληση για την κάλυψη αυτής της ανάγκης. Προς τον σκοπό αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητη και η συνδρομή των Ενοριακών Τραπεζών Αίματος.

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη όλων μας, ώστε με σύνεση και υπευθυνότητα να διαφυλάσσεται η ακεραιότητα της δημιουργίας του Θεού, μέσα από την καλλιέργεια του σεβασμού και του αισθήματος ευθύνης προς το φυσικό περιβάλλον, προκειμένου να παύσουν τραγικές καταστάσεις, όπως αυτες τις οποίες όλοι βιώνουμε. Προς τούτο, απαιτείται ο καθένας να εργάζεται και να συνεργάζεται για την ευημερία του Τόπου και κυρίως των ανθρώπων του.

 

† Ο Αθηνών Ι Ε Ρ Ω Ν Υ Μ Ο Σ, Πρόεδρος

† Ο Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου Δωρόθεος

† Ο Χαλκίδος Χρυσόστομος

† Ο Νέας Σμύρνης Συμεών

† Ο Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριος

† Ο Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης Παύλος

† Ο Θήρας, Αμοργού και Νήσων Επιφάνιος

† Ο Δράμας Παύλος

† Ο Σισανίου και Σιατίστης Παύλος

† Ο Πολυανής και Κιλκισίου Εμμανουήλ

† Ο Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης

† Ο Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Μάρκος

† Ο Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος

Ο Αρχιγραμματεύς

† Ο Μεθώνης Κλήμης

Ακριβές Αντίγραφον

Ο Αρχιγραμματεύς

† Ο Μεθώνης Κλήμης

 

 


Εκτύπωση   Email