Αποφάσεις συνεδριών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για το μήνα Ιούνιο

monipetrakiΣυνήλθε σήμερα Δευτέρα, 3 Ιουνίου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

Συνήλθε σήμερα Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2013, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Ιούνιο η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Στις 9.30, ο Μακαριώτατος Πρόεδρος και τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, υποδέχθηκαν στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ιεραρχίας, τον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλο και την Τιμία Συνοδεία του. Ακολούθησε Πανηγυρική Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, κατά την οποία επεδόθη στον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Αποστόλου Παύλου, που αποτελεί την ύψιστη Τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στη συνέχεια, υπό την Προεδρία των δύο Προκαθημένων, πραγματοποιήθηκε κοινή Συνεδρία, στην οποία συμμετείχαν τα Μέλη της Συνοδείας του Πατριάρχου Μόσχας, οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Σύνεδροι και τα Μέλη της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στην κοινή αυτή Σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα αφορώντα τις σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών Ρωσίας και Ελλάδος. 

Εξεφράσθη η αγωνία για την τύχη του Χριστιανισμού στις Χώρες της Μέσης Ανατολής καθώς και τον ρόλο και την θέση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, αναφορικά με την σχέση που αυτή έχει με την Εκκλησία και τις διάφορες Χριστιανικές Ομολογίες στον Ευρωπαϊκό χώρο. Τονίσθηκε ακόμη η ανησυχία και το ενδιαφέρον για την τύχη των δύο απαχθέντων στον Λίβανο και αγνοουμένων ακόμη Αρχιερέων και αποφασίσθηκε να συνταχθεί ένα κοινό κείμενο μεταξύ των δύο Εκκλησιών, στο οποίο θα εκφράζεται η έντονη ανησυχία και το ενδιαφέρον για την τύχη τους. Επίσης αποφασίσθηκε να συγκληθεί Συνέδριο για την μελέτη του θέματος του αποχριστιανισμού της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. Επιπλέον συζητήθηκαν θέματα αφορώντα τις διορθόδοξες και διαχριστιανικές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα. Αποφασίσθηκε ακόμη η κοινή αντιμετώπιση επί ζητημάτων πρακτικής φύσεως και για θέματα ενίσχυσης του κοινωνικού - φιλανθρωπικού έργου των Εκκλησιών, για την στήριξη των υπό της οικονομικής κρίσεως μαστιζομένων πιστών, ως και τρόποι περαιτέρω ανάπτυξης του Θρησκευτικού Τουρισμού και για την αποδοτικώτερη συνεργασία των δύο Εκκλησιών στον τομέα των Θεολογικών μελετών καθώς και της ανταλλαγής υποτροφιών σε φοιτητές.

Η όλη Ειρηνική Επίσκεψη του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας κ. Κυρίλλου στην Εκκλησία της Ελλάδος εστέφθη από πλήρη επιτυχία, χαροποίησε τα πληρώματα αμφοτέρων των Εκκλησιών και είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ανάπτυξη στις αδελφικές τους σχέσεις.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Δεύτερη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Ιούνιο

Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 4 Ιουνίου 2013, στην δεύτερη Συνεδρία Της για τον μήνα Ιούνιο η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε κατ αρχήν τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Πρόεδρος εξέφρασε την χαρά του για την Ειρηνική Επίσκεψη του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας κ. Κυρίλλου στην Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία εστέφθη από πλήρη επιτυχία και είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ανάπτυξη των αδελφικών σχέσεων των δύο Εκκλησιών.

Ακολούθως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, αφού επεξεργάσθηκε την θεματολογία, η οποία Της υπεβλήθη υπό των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών, όρισε τις ημερομηνίες 15, 16, 17 και 18 Οκτωβρίου 2013 για την Τακτική σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας και θέμα της Συνελεύσεώς Της : «Ο ρόλος του θεσμού της οικογένειας στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία».

Μετά ταύτα και κατόπιν σχετικής προτάσεως της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, αποφάσισε την χορήγηση 76 Υποτροφιών σε έλληνες σπουδαστές του Εξωτερικού.

Και ενημερώθηκε :

α. από έγγραφο του Γενικού Γραμματέως του Υπουργείου Παιδείας, σχετικά με την επιμόρφωση του Ιερού Κλήρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την δυνατότητα εξέλιξης του Προγράμματος αυτού.

β. από την Συνοδική Επιτροπή Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας, ότι για το έτος 2012, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και οι Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, δαπάνησαν εκατόν έξι εκατομμύρια ευρώ, (106.073.864,17 €), για την συντήρηση και την λειτουργία των Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων και για φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς, καθώς η Εκκλησία της Ελλάδος ασκεί τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο προς ανακούφιση των πασχόντων και αναξιοπαθούντων αδελφών μας, το οποίο επιτελείται με επτακόσια (700) περίπου Ιδρύματα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις.

Παράλληλα ενημερώθηκε ότι, με την μέριμνα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων, προσφέρονται με αγάπη και διάκριση, καθημερινά, περισσότερες από 50.000 μερίδες φαγητού, σε συνανθρώπους μας ημεδαπούς και αλλοδαπούς, που καταφεύγουν στα συσσίτια της Εκκλησίας.

Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Τέταρτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για τον μήνα Ιούνιο

Συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013, στην τέταρτη Συνεδρία Της για τον μήνα Ιούνιο η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε κατ ἀρχήν τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Ακολούθως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, συνεχίζοντας την επεξεργασία της Ημερησίας Διατάξεως της προσεχούς Τακτικής συγκλήσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας του μηνός Οκτωβρίου 2013, η οποία θα έχει ως γενικό θέμα προβληματισμού : «Ο ρόλος του θεσμού της οικογένειας στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία», καθόρισε τα επιμέρους θέματα ως ακολούθως:

1. «Θεολογική και ανθρωπολογική θεώρησις του θεσμού της οικογενείας».

2. «Ο ρόλος της οικογενείας εις την σύγχρονον εποχήν».

3. «Θεολογικές και κοινωνικές αλλοιώσεις εις τον οικογενειακόν θεσμόν».

4. «Εκτροπές του οικογενειακού θεσμού εις την σημερινήν πραγματικότητα – νομικές, ηθικές και κοινωνικές προεκτάσεις».

Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου


Εκτύπωση   Email