Τρίτη τακτική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013, στην τρίτη Τακτική Συνεδρία η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Βαρθολομαίου, Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου, Περιστερίου κ. Χρυσοστόμου, Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδωνος, Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθονίκου και Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, οι οποίοι απουσίασαν αιτιολογημένα.

Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.

Ακολούθησε η επεξεργασία του κεντρικού θέματος της Τακτικής Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας με τον γενικό τίτλο : «Ο Θεσμός της Οικογενείας». Πρώτος ανέγνωσε την εισήγηση του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, με θέμα: «Θεολογικαί και κοινωνικαί αλλοιώσεις εις τον οικογενειακόν θεσμόν». Η Εισήγηση χωριζόταν σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος αναπτύχθηκε η διδασκαλία της Εκκλησίας για την κατ οίκον Εκκλησία, δηλαδή την οικογένεια, πως οι Πατέρες ερμηνεύουν την φράση «κατ οίκον Εκκλησία» και τι λέγουν οι σύγχρονοι θεολόγοι για τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της χριστιανικής οικογένειας.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάσθηκαν οι θεολογικές και κοινωνικές αποκλίσεις του θεσμού της οικογένειας. Πρόκειται για την ελεύθερη συμβίωση, τον πολιτικό γάμο, την ομοφυλοφιλική οικογένεια, τη μη σωστή αξιολόγηση της βαρύτητας της κατά Χριστόν συζυγίας, τη διάλυση της ιερατικής οικογένειας, τα εικονικά διαζύγια, τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Στη συνέχεια ανέγνωσε την εισήγησή του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, με θέμα : «Εκτροπές του οικογενειακού θεσμού στη σημερινή πραγματικότητα – νομικές, ηθικές και κοινωνικές προεκτάσεις».

Ο Σεβασμιώτατος στην εισήγησή του τόνισε ότι σύγχρονα σχήματα οργάνωσης του ιδιωτικού βίου των ανθρώπων – εναλλακτικές μορφές οικογένειας, κατά την Κοινωνία της σύγχρονης οικογένειας – για την Εκκλησία και την θεολογία της περί γάμου και οικογένειας συνιστούν «εκτροπές» του οικογενειακού θεσμού, όπως αυτός διαμορφώθηκε και λειτούργησε επί αιώνες στη ζωή του εκκλησιαστικού σώματος.

Ο γάμος και η οικογένεια, γεγονός κατ’ εξοχήν εκκλησιαστικόν και κοινωνικός θεσμός θεμελιώδους σημασίας γίνεται, όλο και περισσότερο, ατομική υπόθεση που εντάσσεται στη σφαίρα του ιδιωτικού βίου.

Φαινόμενα – «εκτροπές», εξαιρετικά επίκαιρα και για την ελληνική πραγματικότητα, είναι ο πολιτικός γάμος, η μονογονεϊκή οικογένεια, η ελεύθερη συμβίωση και ο λεγόμενος γάμος των ομοφυλοφίλων.

Τελικά υπεγράμμισε ότι η βαθύτερη αιτία αυτών των «εκτροπών» είναι η προϊούσα αποχριστιανοποίηση των συγχρόνων κοινωνιών παρά το πλούσιο χριστιανικό παρελθόν τους.

Ακολούθησε διάλογος επί των δύο Εισηγήσεων και τοποθετήθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σύρου κ. Δωρόθεος, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Μονεμβασίας κ. Ευστάθιος, Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, Μεσογαίας κ. Νικόλαος, Δράμας κ. Παύλος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Ηλείας κ. Γερμανός, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Βεροίας κ. Παντελεήμων, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Φιλίππων κ. Προκόπιος, Αιτωλίας κ. Κοσμάς, Καισαριανής κ. Δανιήλ, Σερρών κ. Θεολόγος, Λαγκαδά κ. Ιωάννης, Κερκύρας κ. Νεκτάριος, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, Παροναξίας κ. Καλλίνικος, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος και Γόρτυνος κ. Ιερεμίας

Η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο το πρωί.

Η Επιτροπή Τυπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας


Εκτύπωση   Email