ὁμιλία Γεν. Γραμματέως κ. Ἀνδρέου Μιχαηλίδη
7 Ἰουνίου 2018
Μακαριότατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμε,
άγιοι αρχιερείς μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Eκκλησίας της Ελλάδος,
ευχαριστούμε πολύ που μας δεχθήκατε σήμερα εδώ τον επικεφαλής την Ρωσικής αντιπροσωπείας στην Δ.Σ.Ο τον κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ, εμάς τους Έλληνες βουλευτές που συμμετέχουμε στην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας και τους δύο συμβούλους μας Δρα Κώστα Μυγδάλη και καθ. Βάλερι Αλεξέεφ.
Ζητήσαμε αυτήν την συνάντηση μαζί σας και θα ζητήσουμε και άλλες συναντήσεις με τις ηγεσίες άλλων Εκκλησιών. Καθότι συμπληρώνοντας σήμερα 25 χρόνια ζωής και δράσης χρήσιμο είναι να σας πληροφορήσουμε για την δράση μας και τους στόχους μας για τις δυνατότητες που έχουμε αλλά και άλλες που δεν έχουμε αλλά και για τις αδυναμίες μας, προκειμένου να ακούσουμε και τις δικές σας απόψεις και προτάσεις.
Το πρώτο που πρέπει να πούμε ότι κατ’ επιταγή της ιδρυτικής μας πράξης, η οργάνωση είναι πολιτική και μόνο. Συμμετέχουν σε αυτήν κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες από 2 χώρες οι οποίες είναι οι εξής: Αλβανία, Αρμενία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Εσθονία, Κροατία, Καζακστάν, Κύπρος, Λετονία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ιορδανία, Λίβανος, Συρία, Παλαιστίνη περιστασιακά Λιθουανία, Φινλανδία και ομάδες βουλευτών και μεμονωμένες περιπτώσεις βουλευτών από: Αίγυπτο, Αιθιοπία, Αργεντινή, Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδά, Κονγκό, Μοζαμβίκη, Ουγκάντα, Σουηδία, Σουδάν και Χιλή.
Άλλωστε τα οικονομικά της οργάνωσης οι πόροι της, προέρχονται μόνο από τις εισφορές των κοινοβουλίων μελών της. Οι αντιπροσωπείες αποτελούνται από 2 με 3 βουλευτές ενώ της Ρωσίας της Ελλάδος και της Κύπρου από 5. Ορίζονται όλοι με αποφάσεις των προέδρων των κοινοβουλίων τους και συνήθως η σύνθεσή τους είναι διακομματική.
Εδώ σε μάς εξ αρχής συνυπάρχουν κοινοβούλια ή ομάδες ή και μεμονωμένοι βουλευτές από τον χώρο των αρχαίων ανατολικών εκκλησιών. Επειδή ακριβώς η οργάνωση είναι πολιτική, αυτή είναι μια παράμετρος της οργάνωσης πολύ ουσιαστική και ουδέποτε δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα. Τα όργανα της ΔΣΟ είναι η Γενική Συνέλευση με εκλεγμένο πρόεδρο με ιδικά προνόμια όπως ότι προσκαλείται σε κάθε συνεδρίαση και ο λόγος του έχει το ανάλογο βάρος, και επταμελή γραμματεία με μόνιμα μέλη σε αυτήν από την Ρωσία και την Ελλάδα από τα οποία ο επικεφαλής της Γραμματείας ο Γραμματέας δηλαδή είναι πάντα Έλληνας συνήθως ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας. Υπάρχουν ακόμη επιτροπές οι οποίες ασχολούνται με την διαμόρφωση θέσεων πάνω σε διάφορα θέματα. Έτσι παλαιότερα τα πρώτα χρόνια της οργάνωσης οι επιτροπές εργάσθηκαν και διαμόρφωσαν ανάλογες θέσεις σε μια σειρά από ζητήματα: ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ,
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Δ.Σ.Ο.,
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ & ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ
«ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΩΣ ΜΑΘΗΜΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ: «ΕΘΝΟΣ, ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ – ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ»
Στην σύνθεση των ομάδων εργασίας αυτών των επιτροπών, πάντα συμμετείχαν και εκπρόσωποι των Εκκλησιών, άτομα με ειδικές γνώσεις.
Η κύρια εκδήλωση είναι η ετήσια Γενική Συνέλευση η οποία πραγματοποιείται πάντα την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου σε διαφορετική χώρα και πόλη κάθε φορά. Έχει κεντρικό θέμα, γίνεται εκτενής συζήτηση επί αυτού με εισηγήσεις ειδικών αλλά και με εισηγήσεις μελών και καταλήγουμε σε ένα ψήφισμα σε μια απόφαση της Συνέλευσης που περιλαμβάνει όλα όσα συζητήθηκαν και τα συμπεράσματα τα οποία καταλήξαμε. Φέτος στην επετειακοί Συνέλευσή μας το θέμα είναι: «Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και χριστιανικές αξίες: 25 χρόνια Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.)».
Επίσης έχουμε δύο συνεδριάσεις γραμματείας μια φθινοπωρινή και μία εαρινή οι οποίες πραγματοποιούνται συνήθως σε διαφορετικές πόλεις και πλαισιώνονται πάντα από μια εκδήλωση ή κάποια ημερίδα ή κάποια πολιτιστική εκδήλωση που αναδεικνύει τις κοινές αξίες και τις κοινές εκφράσεις όλων μας. Και εδώ κατά περίπτωση εκδίδεται κάποιο κείμενο. Ας πούμε πρόσφατο παράδειγμα η τελευταία συνεδρίαση της Γραμματείας στο κοινοβούλιο του Λιβάνου όπου πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με το κοινοβούλιο και την Αραβική Διακοινοβουλευτική Ένωση και ειδικό συνέδριο με θέμα “Ενότητα στην πολυμορφία και βασικές αρχές ελευθερίας για τους Χριστιανούς και Μουσουλμάνους στην Μέση Ανατολή: Συνέδριο κοινοβουλευτικού διαλόγου”, υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας του Λιβάνου κ. Μισέλ Αούν, Με έκθεση ανάλογη με θέμα: «Παρθένος Μαρία. Εικόνες από το Περιβόλι της, το Άγιον Όρος». Επίσης μερικές φορές πραγματοποιούνται και ειδικές εκδηλώσεις, ημερίδες ή συνέδρια με την ευκαιρία κάποιων γεγονότων ή επικαίρων ερεθισμάτων.
Η έδρα της ΔΣΟ φιλοξενείται σε κτήριο της Βουλής των Ελλήνων και διαθέτει προσωπικό δύο ατόμων με υπαλληλική ιδιότητα και δύο συμβούλους ένα εδώ στην Ελλάδα τον κ. Μυγδάλη και έναν στην Μόσχα τον κ. Αλεξέεφ, οι οποίοι είναι άμισθοι και τους καλύπτονται μόνο τα έξοδα. Και η εργασία όλων του βουλευτών είναι άμισθη, ουδείς βουλευτής λαμβάνει ειδική αμοιβή για την συμμετοχή του στην δραστηριότητα της ΔΣΟ. Το προσωπικό, έμμισθο ή άμισθο είναι, είμαστε δυσανάλογα μικρό για το έργο που επιτελούμε και αυτό είναι ένα ζήτημα που αργά η γρήγορα θα το αντιμετωπίσουμε.
Να πούμε τώρα κάποια πράγματα που αφορούν την λειτουργία της οργάνωσης και έτυχε πολλές φορές να δημιουργήσουν σε διάφορους εκτός ΔΣΟ παρεξηγήσεις και να δώσουν μια λάθος εικόνα .
Όλοι οι βουλευτές που συμμετέχουμε στην ΔΣΟ τελούμε υπό το βάρος δύο δεσμεύσεων και προτεραιοτήτων. Εκλεγόμαστε για να υπηρετήσουμε το συμφέρον του λαού μας, της χώρας μας, μέσα από την κομματική παράταξη στην οποία ανήκουμε. Αυτή η δέσμευση του βουλευτή είναι κυρίαρχη και σαφώς πρέπει πάντα να την λαμβάνει υπόψιν της η ΔΣΟ. Και προφανώς την λαμβάνει. Δεν είναι λοιπόν εφικτό ούτε πολιτικά ορθό η ΔΣΟ να αναφέρεται ονομαστικά σε κάποια χώρα ή σε κάποιο κόμμα ή σε κάποια κυβέρνηση ή και βέβαια σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία που πολλές φορές λαμβάνει αποφάσεις οι οποίες είναι αντίθετες με τις διαμορφωμένες απόψεις και αποφάσεις της ΔΣΟ. Άλλωστε αυτό συμβαίνει σε κάθε διακοινοβουλευτική οργάνωση μέσα στην οποία ευρίσκονται και συμμετέχουν κοινοβούλια χωρών με τελείως διαφορετικά συμφέροντα συχνά μάλιστα και οξύτατα αντιπαρατιθέμενα. Αυτό όμως επιβάλουν οι κανόνες του κοινοβουλευτισμού αλλιώς το σώμα μεταβάλλεται σε αρένα. Αν υποθέσουμε ότι η ΔΣΟ προσπαθεί να εκφράσει με πολικούς όρους την ορθόδοξη παράδοση και χωρίς να οδηγούμε σε υπερβολές αν πούμε ότι η ΔΣΟ προσπαθεί να εκφράσει τα λόγια και τις αρχές του Ευαγγελίου μέσα στην πολιτική, αυτό για τη τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα δεν είναι και τόσο εύκολο.
Στο θέμα της συνεργασίας των αυτοκέφαλων ορθοδόξων εκκλησιών που συνδέονται με το κοινό ποτήριο της Θείας Ευχαριστίας, οι απόψεις τις οποίες μόνιμα διατυπώνουμε συμβάλουν στην αλληλοκατανόηση και την στενότερη δυνατή συνεργασία. Προσπαθούμε η δική μας δραστηριότητα να διευρύνει τις οδούς επικοινωνίας των Εκκλησιών μας. Σεβόμαστε, συνεργαζόμαστε με τις τοπικές εκκλησίες σε θέματα που ανακύπτουν τις καλούμε πάντα και ευλογούν τις δραστηριότητες μας, προσπαθούμε να γνωρίσουμε από κοντά το τόσο σημαντικό έργο που επιτελούν και το προβάλουμε ανά τον κόσμο διατηρώντας παράλληλα τις απόψεις μας και την ιδιοπροοσωπία μας.
Μέσα από εκδηλώσεις αναδεικνύουμε την κοινή πολιτισμική μας παράδοση την οικουμενικότητα της ορθοδοξίας, με ειδικές εκδόσεις, με διαγωνισμούς και με την προβολή του ιστορικού υλικού ενός τόπου έκφρασης της όλης Ορθοδοξίας όπως είναι το άγιο Όρος, το πολιτιστικό υλικό του οποίου προβάλουμε οργανωμένα με την συνεργασία μας με την Αγιορειτική Φωτοθήκη της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας.
Την τελευταία περίοδο οι στόχοι της οργάνωσης είναι το δυνάμωμα με κάθε μέσο του κοινοβουλευτικού θεσμού και η διερεύνηση διεύρυνσής του στα πλαίσια μιας αμεσότερης δημοκρατίας βασισμένης στις νέες τεχνολογίες. Πίστη μας είναι πως ο χώρος που μπορεί να περάσει ο χριστιανισμός το μήνυμα του είναι μόνο ο χώρος της ελευθερίας και της δημοκρατίας ο χώρος του διαλόγου.
Η δεύτερη προτεραιότητά μας έχει να κάνει με τις συνεργασίες μας με άλλες μεγάλες διακοινοβουλευτικές ενώσεις και θεσμούς.
Με το ευρωκοινοβούλιο, δεν είναι χώρος εύκολα βατός, έχει τους δικούς του κανόνες και λίγο ασχολείται με το ζήτημα της πίστης έχουμε όμως σταθερές επαφές. Με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο που εδρεύει στο Γιοχάνεσμπουργκ. Μεγάλη διακοινοβουλευτική οργάνωση όλης της Αφρικής που στοχεύει να καταστεί κάτι σαν το ευρωκοινοβούλιο, χώρος δηλαδή δεσμευτικών αποφάσεων. Αν και έχουμε πολύ καλές σχέσεις η συνεργασία μαζί τους δεν είναι καθόλου εύκολη γιατί υπολείπονται σε μόνιμη οργανωτική δομή. Γνωρίζετε ότι ο μουσουλμανισμός σαρώνει στην Αφρική μέσα από διάφορους δρόμους και τρόπους. Κατορθώσαμε και προσκλήθηκε και μίλησε προς το σώμα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και προσπαθούμε με προτάσεις μας να αναδείξουμε την Δημοκρατία και τις αξίες του Χριστιανισμού. Ελπίζουμε το 2019 να έχουμε μια σοβαρή εκδήλωση στην Ζάμπια. Με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο έχουμε υπογράψει κανονικό σύμφωνο συνεργασίας.
Η επόμενη μεγάλη διακοινοβουλευτική οργάνωση με την οποία έχουμε μονογράψει σύμφωνο συνεργασίας είναι Κοινοβουλευτική Ένωση της Ισλαμικής Συνεργασίας (Κ.Ε.Ι.Σ.) στην οποία συμμετέχουν 47 Κοινοβούλια μουσουλμανικών κρατών. Η ύπαρξη στην θέση του Γραμματέα της οργάνωσης τούρκου καθηγητή μπλοκάρισε κάθε δραστηριότητα και συνεργασία με την οργάνωση αυτή. Σήμερα άλλαξε η ηγεσία και ελπίζουμε να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή. Διατηρούμε επαφές και συνεργασία με ένα πλήθος διακοινοβουλευτικών οργανώσεων, σας αναφέρω μερικές, Κοινοβουλευτική Συνέλευση Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, Κοινοβουλευτική Συνέλευση για τη Μεσόγειο, τη Διακοινοβουλευτική Ένωση και μάλιστα υποστηρίξαμε με θέρμη τη Διακήρυξη της 137ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ενώσεως με τίτλο: «Διακήρυξη για την Προώθηση του πολιτιστικού πλουραλισμού και της ειρήνης μέσω του διαθρησκευτικού και διεθνοτικού διαλόγου», Κοινοβουλευτική Συνέλευση για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, καθώς και το κίνημα “Movement for Politics & Policy for Unity (MppU)”. Όπως γνωρίζεται στον χώρο των Καθολικών υπάρχουν πολλά κοινωνικού χαρακτήρα κινήματα , που δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την συνεργασία τους μαζί μας. Τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε ένας ανάλογος χώρος βουλευτών καθολικών κατά το θρήσκευμα, όπου συμμετέχουν πρόσωπα μεμονωμένα από όλον τον κόσμο, που έχει έδρα την Βιέννη και ονομάζεται “Διεθνές Δίκτυο Καθολικών Νομοθετών”. Σύντομα θα αρχίσουμε επαφές μαζί τους και ελπίζουμε να καταλήξουμε σε συνεργασία. Άλλωστε η συνεργασία με τους καθολικούς είναι μέσα στις προτεραιότητές μας όπως και με την Λατινκή Αμερική και την αντίστοιχη διακοινοβουλευτική Οργάνωση όλης της Ηπείρου που ονομάζεται Παρλατίνο. Όλα αυτά που σας είπα μέχρι τώρα όπως καταλαβαίνεται είναι πολύ μεγάλες πρωτοβουλίες απαιτούν χρόνο και κόπο. Το κύριο έργο το δικό μας είναι στα κοινοβούλια μας, είναι σαφές πως ο μηχανισμός της Γραμματείας χρειάζεται ενίσχυση, είναι σαφές πως μετά από 25 χρόνια πολλά έχουμε να δούμε ξανά, είμαστε εδώ λοιπόν και σας ευχαριστούμε που μας δεχθήκατε.