ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ

kyriakhstayropr1


Στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού Καρδαμύλων και παρουσία πλήθους πιστών, ιερούργησε την παρελθούσα Γ΄ Κυριακή των Νηστειών ή Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Μάρκος. Κατά τη διάρκεια της Θείας  Λατρείας, τον Ποιμενάρχη μας  πλαισίωσαν συμπροσευχόμενοι, εκτός του Αρχιδιακόνου π. Νεκταρίου, ο εφημέριος του Ναού, Ιερομόναχος π. Παντελεήμων Βώλος και ο π. Αντώνιος, ιερέας στην Ουγκάντα της Αφρικής.

Μετά τη Μεγάλη Δοξολογία στον Όρθρο και κατά το ασματικό «Άγιος ο Θεός ..», το Ιερό Σύμβολο της Ορθοδοξίας μας, μεταφέρθηκε σε μία σεμνή πομπή στο κέντρο του Ναού. Ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης μας, αφού προσκύνησε και ασπάσθηκε τον Τίμιο Σταυρό, διένειμε, κατά το έθος, ο ίδιος στους πιστούς ως ευλογία, κλώνους δενδρολίβανου  με άνθη της εποχής, για να λάβουν τη χάρη και τη δύναμη να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τα Πάθη και τη Ζωοποιό Ανάσταση του Κυρίου μας.

Στο Κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τις αναφορές που υπάρχουν για το ξύλο του Τιμίου Σταυρού στα θεόπνευστα βιβλία της Αγίας Γραφής, από το βιβλίο της Γενέσεως μέχρι το βιβλίο της Αποκαλύψεως. Αναφέρθηκε στους πειρασμούς και τον Σταυρό που σηκώνει ο κάθε Χριστιανός σε όλη τη διάρκεια της επίγειας ζωής του. Τόνισε, ότι όλοι σηκώνουμε το Σταυρό μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και όλοι θα επιτύχουμε τη σωτηρία της ψυχής μας, αφού όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και οι δύο ληστές οι «συσταυρωθέντες Αυτώ», υπέμειναν τη σταύρωσή τους με διαφορετικό τρόπο ο καθένας και έτσι μόνο ο ένας συνόδευσε το Χριστό μας στον Παράδεισο.

Προέτρεψε, τέλος, να αντλούμε δύναμη από το Σταυρό του Χριστού μας και να θυμόμαστε τον Άγιο και ισαπόστολο Κωνσταντίνο, ο οποίος είδε σε όραμα τον Τίμιο Σταυρό στον ουρανό με την επιγραφή “Εν τούτω νίκα”. Ο Σταυρός θα είναι όπλο για μας και νίκη κατά των παθών μας.

kyriakhstayropr2


Εκτύπωση   Email