Ι. ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΒΙΚΤΩΡΟΣ, ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΒΙΚΕΝΤΙΟΥ

Διεύθυνση: Σκυλίτση 10, Τ.Κ. 821 00 Χίος.
Τηλ.: 02710 22914 (γραφείο Ι. Ναού), 02710 44040 (Ρ/Σ "Σήμαντρο").
Τηλεομοιοτυπία: 02710 43372
Ηλεκτρ. Ταχυδρομείο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

AgioiΟ σημερινός Ναός των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου ήταν στην παλαιά εποχή μικρό μοναστήρι.  Για πρώτη φορά εκτίσθη κατά την Γενουατοκρατία (1346-1566μ.Χ.), σε ρυθμό βασιλικής.  Ήταν διηρημένος σε τρία κλίτη, που χωρίζονταν με πορφυρίτη και οφίτη.  Είχεν εσωνάρθηκα και οι τοίχοι ήταν αγιογραφημένοι.

Το 1822 επυρπολήθη από τους Τούρκους και το 1840 ανοικοδομήθη με απόφαση του Μητροπολίτου Χίου Κοσμά.  Με την επίμονη προσπάθεια του ιδίου, ανεκυρήχθη μητροπολιτικός Ναός.  Τότε για πρώτη φορά ακούστηκε να κτυπά εκεί καμπάνα.

Το 1881 κατέπεσε από το φοβερό σεισμό και με πολλές θυσίες ανηγέρθη ο σημερινός μεγαλοπρεπής Ναός, αληθινό στολίδι της πόλεως μας, αλλά και λιμάνι πραγματικό γαλήνης και προσευχής.

Προϊστάμενος του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Χίου ο Πρωτοπρεσβύτερος Πατήρ Ιωάννης Μουσάς.

Στους χώρους του Ι. Μητροπολιτικού Ναού, με την ευθύνη του αιδεσιμοτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου Στυλ. Μανώλη απο το 1993 λειτουργεί επιτυχώς εκκλησιαστικός ραδιοφωνικός σταθμός υπό την επωνυμία "Σήμαντρο" της Χιακής Εκκλησίας, που εκπέμπει στους 93,1 FM.

Το πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού "Σήμαντρο", εκπέμπεται 24 ώρες το 24ωρο και ακούγεται εκτός από τη Χίο και σε πολλά άλλα νησιά του Αιγαίου.

Το έμψυχο δυναμικό του Ρ/Σ αποτελούν σαράντα και πλέον παραγωγοί που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.

 


Εκτύπωση   Email